Menu
logo

CALTECH – THE WALTER & LEONORE ANNENBERG CENTER

Illuminating the glass box with outside-the-box lighting innovation.

Upon entering, one finds the second floor two-story atrium described as the “living room” of the building. Simple glass pendants hung informally off the grid and at varying heights illuminate a patterned wood screen and balance electric light with the incoming natural light from the north. Throughout the building, highly efficient linear fluorescent lamps are used wherever possible ensuring the most trim of lighting power densities, and the resulting lamp palette consists of only three different types. Group study rooms and classrooms are illuminated with linear fluorescent direct/indirect pendants. Controllability is given to each of the spaces so lighting conditions can be tuned to the occupant’s needs, achieving the LEED controllability credit.

A linear cove connects the north and south entrances, passing by the main conference room on the left and the instructional laboratory on the right. Vertically mounted linear fluorescent luminaires give the first floor corridors a distinctive feel, and designate the “town square”, which connects group oriented spaces.

Project Highlights

• LEED Gold Certified
• State-of-the-art controls

Architect

Frederick Fisher & Partners Architects

Location

Project Background

• 46,000 square feet
• $20 million

Awards

Illuminating Engineering Society (IES)
• Lumen West Award of Merit

error: Content is protected !!