Menu
logo

PALOMAR MEDICAL CENTER

  • Palomar-Medical-Center_01
  • Palomar-Medical-Center_02
  • Palomar-Medical-Center_03

Project Description

State-of-the-art lighting technology meets innovative sustainable design strategy — redefining what it means to be a hospital of the future.

Our design team embraced the fundamental desire to create a warm and welcoming environment that promotes healing, with the goal of providing the patient with the ability to personalize their environment, while at the same time giving focus upon proper visibility for the caregiver.

New and evolving healing sciences including the utilization of lighting with a continuous circadian rhythm program and the capability to further research the benefits of color therapy were also incorporated. Emphasis was placed on the patient connection with nature and the outdoor environment by incorporating terrace gardens at each level of the patient tower. Discreet lighting was then integrated into these areas promoting a pleasant relief from the fast-paced and often stressful atmosphere that can be found in hospitals.

Project Highlights

• LEED Platinum Certified
• Light trespass reduction

Architect

CO Architects

Location

Project Background

• 725,000 square feet
• $600 million

Related Projects

error: Content is protected !!